Skip to content

Grand Theft Auto V

Vanligtvis så förkortas Grand Theft Auto V till GTA V, som är ett TV-spel i actiongenren utvecklat av Rockstar North och gavs ut av Rockstar Games 2013 till Playstation 3 och Xbox 360 samt 2014 till Playstation 4 och Xbox One. En PC-version till din hemdator släpptes den 2015. Spelet är den femte stora titeln i Grand Theft Auto-serien, en uppföljare till Grand Theft Auto IV från 2008[och är det femtonde spelet totalt i den serien.

Los Santos i staten San Andreas är den fiktiva staden och dess omgivningar, baserat på nutida Los Angeles och södra Kalifornien. Spelets kampanjdel skildras genom tre huvudpersoner (Michael, Trevor och Franklin, vilka samtliga är brottslingar) som spelaren själv kan växla mellan. I spelet så ingår ett online-flerspelarläge som tillåter ända upp till hela 16 spelare på Xbox 360 och Playstation 3 samt hela 30 spelare på Xbox One, Playstation 4 och PC att delta i både kooperativa och tävlingsinriktade matcher.

Rockstar själv betraktar Grand Theft Auto V som efterträdare till många av sina tidigare spelprojekt, som exempelvis populära Red Dead Redemption och Max Payne 3.

Utvecklingen påbörjades kort efter lanseringen av Grand Theft Auto IV, med fokus på att förbättra seriens spelmekanik genom att ge spelaren ytterligare kontroll över tre huvudpersoner. Något de absolut lyckats med.

När spelet sedan gavs ut så blev den mycket hyllad av många spelrecensenter som berömde spelets handling, presentation och spelmekanik. Det blev också en skut stor kommersiell framgång och slog flera försäljningsrekord genom att tjäna in över 800 miljoner dollar under de första 24 timmarna ute på marknaden och cirka 1 miljard dollar under de tre första dagarna, vilket gör spelet till världens snabbast säljande underhållningsprodukt.

Några av hyllningskörerna taget från internet till detta spel ser du nedan

– Gamesradar – 5/5

”Världen är massiv och detaljerad, gameplayet närmast perfekt och trots några bleka sidouppdrag är storyn fylld av minnesvärda personligheter som känns mer genomarbetade än de allra bästa GTA-karaktärerna från förr.”

– The Telegraph – 5/5

”Det utmanar resten av den storsäljande spelindustrin att försöka möta dess omfattning, och även med nya konsoler i sikte kan det ta ett tag innan något kan anta utmaningen.”

– New York Times

”Tv-spel berättar sina egna lögner för spelarna: du är stark, du är smart, du är viktig, dina problem kan lösas om du bara försöker igen. Och Grand Theft Auto V är en av de vackraste, mest förföriska lögner som yttrats i vårt yngsta kreativa medium.”

Fina ord från dem som vet vad dem snackar om.

Published inUncategorized