Skip to content

GTA V

Ända sedan 1997 så har spelutvecklarnas flaggskepp GTA anklagats för att vara en äkta ”polismördarsimulator”. Till och med Hillary Clinton ville censurera och förbjuda GTA: San Andreas 2005, efter att en så kallad ”hemmafixare” hade lyckats tricksa med spelets originalkoder och lät sedan spelaren styra ett samlag mellan två animerade klumpar.

GTA V är det dyraste tv-spel som producerats.

1,7 miljarder kronor. Marknadsföringen har kört fram som en pansarvagn och kritikerna har ”gått bananas” i en högljudd hyllningskör. Det finns endast ett fåtal som denna gång varit besvikna över denna humorn och att den enda kvinnliga karaktären med ett uns personlighet dör då hon sugs in i en jetmotor. Klagomål som vi självklart tycker är helt rimliga.

En som dock vågade svära i kyrkan var spelsajten Gamasutra som vågade kritisera

GTA V för att vara motsatsen till den ”fria värld” spelet lyfts och hyllas för att vara. Uppdragen erbjuder en enorm variation, men den linjära formen får ändå allt att kännas likadant.

För första gången kan man spela hela tre olika karaktärer:

”Michael” är en avdankad gangster som lever under ett vittnesskydd i Rockford Hills (Beverly Hills). Michaels fru ligger med yogaläraren, dottern provfilmar för en realitysåpa som heter ”Fame or shame” och hans överviktige son tillbringar mesta tiden av dagarna på sitt rumm med en bong och sitt tv-spel. Likt maffia kungen Tony Soprano så går Michael i terapi för sina humörsvängningar och blir sjukt nostalgisk över svartvita filmer. Michael träffar snart ”Franklin”, en skillad bilförare som trots sina högre ambitioner bor kvar hos sin faster i hooden. Michaels gamle partner ”Trevor” är en knarkande, vapensmugglande sociopat som ofta vaknar groggy någonstan ute i öknen utanför Los Santos med döda kroppar omkring sig. Helt ovetande vad som hänt.

Om man vill skippa allt vad spelets handling innebär så kan man spela tennis, tävla i triathlon, gå på bio, köpa företag med mera.  Man kan till och med stjäla ett flygplan, hoppa fallskärm ned till en golfbana, spela 18 hål för att sedan slå ihjäl alla överbetalda spelare med golfklubban. Ett av världens populäraste spel är värt att pröva

Published inUncategorized